HELP! Je hebt artrose...

artrose

Het is niet meer weg te denken uit de samenleving en de gezondheidszorg. Artrose, of in de volksmond, slijtage. De overtuiging van veel mensen is dat iedereen er vroeg of laat me te maken krijgt. Zeker als je vader/moeder het ook al had. Dat het een aandoening is die hoort bij ouder worden (dat noemen we ook wel degeneratie), dat je het krijgt van teveel of juist te weinig beweging, dat kraakbeen niet kan herstellen en: dat je er niks aan kunt doen! Ja, injectie in het gewricht en later een nieuwe knie of heup. Of in het geval van de wervelkolom een pijnblokkade. En iedereen haalt een potje glucosamine bij de drogist, en komt er na het potje achter “dat het niet werkt”. 

 

Ik denk dat we er wèl wat aan kunnen doen. 

Daarvoor moeten we een paar dingen weten:

1 wat is eigenlijk gezond kraakbeen?

2 wat betekent degeneratie en artrose?

3 welke voorwaarden zijn belangrijk voor herstel?

4 wat kan je doen om je klachten te verminderen?

 

Wat is eigenlijk gezond kraakbeen?

Kraakbeen is een laagje gespecialiseerd bindweefsel wat op het uiteinde van je bot zit. Het laat de gewrichtsvlakken zonder wrijving over elkaar heen bewegen en werkt als een soort stootkussen bij zware belasting. 

Om dit goed te kunnen doen, moet er voldoende vocht en het kraakbeen zitten. In een kraakbeencel zit daarom een netwerkje van hyaluronzuurketens, proteoglycanen en glucosamineglycanen. Dit netwerk zorgt voor een goede waterhuishouding in je kraakbeen. Bij belasten wordt het water uit het kraakbeen geduwd. Wanneer het gewricht weer ontlast wordt, wordt er weer water in getrokken. Dat gebeurt door een juiste pH-balans in je lichaam. Je kunt het kraakbeen zien als een soort spons: wanneer je een spons leegknijpt en hem vervolgens heel lang niet gebruikt (er komt geen nieuw water in), droogt hij uit. En uiteindelijk vallen er brokjes af…

 

Gezond kraakbeen heeft dus in ieder geval water, beweging en de juiste pH-balans (door voedingsstoffen) nodig!

 


artrose fysio
artrose voeding
artrose suppletie

Wat betekent artrose en degeneratie? 

Het woord artrose is een samenvoeging van 2 dingen: het woord articulatio en het aanhangsel -ose. Articulatio is de medische term voor gewricht. -Ose betekent: aandoening van. Artrose is dus een aandoening aan het gewricht. Zoals zo vaak in de medische wereld, is de naam van de “aandoening” slechts een omschrijving van wat men ziet, niet van wat er aan de hand is.

 

Degeneratie is ook een samenvoeging van 2 dingen, namelijk het voorvoegsel de- en het woord generatie. De- betekent “er vanaf gaand, weg van” en generatie betekent “van de genen”. Letterlijk betekent degeneratie dus, dat je van je genen afgaat. Oftewel, dat wat er met je lichaam aan de hand is, is een reactie op het feit dat onze leefomstandigheden (voeding, stress, slaaptekort, weinig beweging) heel ver af staat van waar onze genen voor bedoeld zijn.

Dat besef je pas goed, wanneer je weet dat er nog enkele volksstammen zijn die leven als verzamelaars/jagers. De oudsten van de stam, zijn nog (bijna) net zo fit als de jonkies. Artrose komt daar weinig voor (net als andere degeneratieve ziekten, overigens).


artrose degeneratie

Welke voorwaarden zijn belangrijk voor herstel?

De schade aan het kraakbeen kan dus zijn ontstaan door te weinig juiste belasting, niet de juiste vochtbalans en pH-verstorende voeding. In principe lost het lichaam schade vanzelf op, het lichaam heeft namelijk een groot zelfherstellend vermogen. Ook wanneer er microschade (hele kleine beschadiging) in het kraakbeen is ontstaan. Om schade te herstellen, start het lichaam de ontstekingsreactie op.

 

Stap 1 is het áánzetten van de ontsteking. Er komen allerlei stofjes vrij, die ervoor zorgen dat het lichaam de juiste acties onderneemt. Hierbij hoort het ontstekingsproces: warmte, zwelling, roodheid, pijn en verstoord bewegen. Dit is dus een normale reactie. Bij microschade zal dit overigens niet heel heftig zijn, of zul je er misschien niets van merken.

 

Stap 2 is het beëindigen van het proces. De schade wordt opgeruimd en het lichaam repareert het beschadigde weefsel. In dit geval wordt nieuw collageen gemaakt door de kraakbeencellen.

 

Stap 1 gaat bij iedereen erg goed. Voor het aanzetten van een ontsteking, hebben we onder andere omega-6 nodig. Dat zit bijvoorbeeld in vlees, zuivel, granen en zonnebloemolie. Het herstelproces wordt echter pas gestart, als we de ontsteking remmen. Dat doen we met omega-3, uit voornamelijk vette vis. Dit kan een probleem vormen, want de verhouding tussen het eten van omega-6 rijke voeding en omega-3 rijke voeding, kan behoorlijk verstoord zijn.

Ook het slikken van medicatie kan problemen geven, want pijnmedicatie remt dit proces ook. Daardoor kan óók de ontsteking niet beëindigd worden. In die zin is pijn dus zeker een belangrijk onderdeel van het herstelproces!

artrose visolie

Wanneer dit proces, door aanpassing van voeding en eventueel met behulp van suppletie, geoptimaliseerd is, kan het echte herstel beginnen. Daarvoor heb je de juiste bouwstoffen nodig. Je wilt weer het netwerkje aan kunnen leggen van hyaluronzuur, proteoglycanen en glucosamineglycanen. Je moet voedingsstoffen eten die de bouwstoffen van deze stoffen bevatten. Ook moet je zorgen dat het daar aankomt. Om dat voor elkaar te krijgen, zullen de stoffen uit je voeding, via je darm naar het bloed en vervolgens naar de juiste plek vervoerd moeten worden. Het klinkt misschien vreemd, maar wanneer je darmen niet optimaal werken, zal het ook moeilijker zijn om gewrichtsklachten op te lossen!!

 

Wat kun je doen om je klachten te verminderen?

Samenvattend zijn de belangrijkste tips:

1 beweeg regelmatig, liefst gewichtsdragende activiteiten

2 zorg voor een juiste vochthuishouding

3 eet voor een goede pH-balans > veel groenten, minder vlees

4 zorg voor een juiste ontstekingsreactie > eet minder zuivel, granen, vlees. Eet meer vis!

5 eet de juiste bouwstoffen voor kraakbeen

6 optimaliseer je darmen
7 gebruik de juiste supplementen als aanvulling op het hele proces

gratis kennismaking

Enthousiast geworden?

Wil je weten hoe DAY-1 jouw kan begeleiden om je klachten te verminderen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakings sessie of vul onderstaand contactformulier in.

CONTACTFORMULIER

Vul onderstaand formulier in indien je vragen hebt of graag terug gebeld wilt worden voor het maken van een afspraak.


Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.