RECEPTEN

Wil je graag wat veranderen aan je voedingspatroon, maar vind je het moeilijk om zelf te bedenken wat je dan kunt eten? Hieronder geef ik een aantal smakelijke tips!
De lijst begint met smoothies, vervolgens een aantal gerechten met een "bite" en tot slot de warme gerechten. Alles kun je eten als ontbijt, lunch of diner. Flexibiliteit is het toverwoord.

Avocado-banaan smoothie

Ingrediënten:

  • 1/2 avocado
  • 1/2 banaan
  • 1 schep eiwitpoeder
  • 2 eetlepels kokosyoghurt


Toppings:

  • handje frambozen
  • pompoenpitten
  • chiazaad
  • zonnebloempitten


Hoe?
Mix de ingrediënten met de staafmixer door elkaar. Ik deed er ook nog 1/2 theelepel Maca-poeder en 1 theelepel Baobap doorheen. De frambozen onderin, smoothie eroverheen en versieren maar!


avocado banaan smoothie

De CCC-smoothie

Ingrediënten:

  • 1 espresso (Coffee)
  • 2 eetlepels kokosyoghurt (Cocos)
  • 1 afgestreken eetlepel rauwe cacaopoeder (Cacao)
  • 1 volle eetlepel eiwitpoeder


Toppings:

  • 10-15 blauwe bessen
  • walnoten
  • lijnzaad
  • cacaonibs
  • kokosvlokken
  • 10 gram pure chocola, >80%


Hoe?
Mix alle ingrediënten en maak er met een blender of staafmixer een lekkere smoothie van. Versier met de toppings (de blauwe bessen zitten op deze foto onderin). Je kunt er eventueel nog extra suppletie doorheen mixen. Eet smakelijk!

espresso smoothie met cacao en kokos

Paarse smoothie

Ingrediënten:

  • 10-15 blauwe bessen
  • 3-4 bramen
  • 1-2 eetlepels kokosyoghurt
  • 1 volle eetlepel eiwitpoeder


Toppings:

  • walnoten
  • hennepzaad
  • cacaonibs
  • kokosvlokken


Hoe?
Mix alle ingrediënten en maak er met een blender of staafmixer een lekkere smoothie van. Versier met de toppings. Je kunt er eventueel nog extra suppletie doorheen mixen. Eet smakelijk!


smoothie bramen blauwe bessen

Omelet met groene groenten

Ingrediënten:

  • 3 eieren (liefst bio / vrije uitloop)
  • roomboter / kokosolie om in te bakken
  • 1/3e komkommer
  • 75 gram rucola
  • verse kruiden (bv: basilicum, rozemarijn, peterselie)
  • extra vierge olijfolie en citroen voor de dressing


Hoe?
Kluts de eitjes en bak er een omeletje van in een klein beetje roomboter of kokosolie. Maak een dressing door de olijfolie en het sap van een halve citroen te mengen met wat peper en zout. Schep de rucola op een bord, giet de dressing erover en serveer met komkommer, omelet en verse kruiden.

omelet met groene groenten

Garnalenomelet met paddenstoelen

Ingrediënten:

  • 2 eieren (liefst bio / vrije uitloop)
  • roomboter / kokosolie om in te bakken
  • 75 gram garnalen
  • roerbakmix (rode ui, prei en paddenstoelen)
  • specerijen (bv Funghi Trifolati van Jonnie Boer)
  • gemengde sla


Hoe?
Bak de groenten en garnalen in een beetje olie/boter. Kluts de eieren met de specerijen en voeg dit bij de groenten. Laat rustig garen. Serveer het op een bedje van gemengde sla.

Garnalenomelet met paddenstoelen

Lijnzaadcrackers, rijk belegd

Ingrediënten:

  • 2 gekookte eieren (liefst bio / vrije uitloop)
  • 2 RAW lijnzaadcrackers 
  • 1/4 komkommer
  • 1/2 avocado
  • 3-noten pasta (zonder pinda's)


Hoe?
Snij de avocado, ei en komkommer en beleg de crackers volgens eigen smaak!


lijnzaadcrackers met ei en avodaco

Rijstwafels met kabeljauwlever

Ingrediënten:

  • 2 rijstwafels (of boekweitwafels)
  • 1/2 paprika
  • blikje kabeljauwlever
  • paar olijfjes
  • wat extra's naar keuze (hier appel en kokosblokjes)


Hoe?
Prak de kabeljauwlever op één of twee rijstwafels en vul aan met groenten/fruit naar keuze.


kabeljauwlever

Gefermenteerde bietjes met makreel en baba ganoush

Ingrediënten:

  • Halve pot gefermenteerde bietjes (natuurwinkel)
  • 2 stukjes makreelfilet
  • Biologische Baba Ganoush


Hoe?
Schep het op je bord en eten maar!


Gefermenteerde bietjes

Groentensoep in kippenbouillon

Ingrediënten:

  • 1/4L zelfgetrokken kippenbouillon
  • soepgroenten naar keuze
  • kruiden naar keuze
  • 1 eetlepel edelgistvlokken


Hoe?
Trek een bouillon van een biologische kippenkarkas (dat duurt een dagje hoor). Zeef het, voeg groenten en kruiden naar keuze toe. Bestrooi met edelgistvlokken. Dit bevat veel B-vitamines en heeft een pittige kaas-achtige smaak.


kippenbouillon met soepgroenten en edelgistvlokken

Gegrilde aardpeer met raapstelen en gegrilde tonijn

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 400-500 gram aardperen
  • 350 gram raapstelen 
  • olijfolie
  • rozemarijn
  • knoflook
  • tonijnsteak


Hoe?
Schil de aardperen, snijd ze in blokjes en verdeel over ovenplaat. Besprenkel met olijfolie, strooi er wat rozemarijn overheen en voeg knoflook naar keuze toe. Rooster 40 minuten op 200 graden, tot ze goed gaar zijn.
Haal uit de oven, doe in een pan op laag vuur en voeg de fijngesneden raapstelen toe. Warm op tot de raapstelen niet meer helemaal rauw zijn.
Gril de tonijnsteak enkele minuten op beide zijden, eventueel pers je er nog wat citroensap overheen.


aardpeer raapstelen tonijn

Paksoi, rode ui en shii-take

Ingrediënten:

  • Groentenmix van paksoi, rode ui en shii-take
  • sesamzaad
  • 1/2e avocado
  • vis naar keuze



Hoe?
Wok de groenten, eventueel met kruiden of specerijen naar wens. Strooi tot slot wat sesamzaad eroverheen en serveer met avocado en vis.


paksoi shi-take vis

Kippenbouillon, ruim 3 liter

Ingrediënten:

  • 2-3 antibioticavrije kipkarkassen 
  • scheutje appelciderazijn
  • eventueel laurierblad en kruidnagel
  • water


Hoe?
Bestel online kipkarkassen (bijvoorbeeld bij de schotse hooglanders). Breng 4 liter water aan de kook. Doe de karkassen erbij, met een scheutje azijn en eventueel laurierblad en kruidnagel. Laat minimaal 8 uur zachtjes koken. Heb je een slowcooker? Dan kun je het veilig 24 uur laten koken.
Laat het iets afkoelen en giet het door een zeef. Pluk het vlees en de huid eraf en voeg dat weer bij de bouillon. Bewaar het in kleine porties in de vriezer, zodat je een paar keer per week een glaasje kunt nemen, eventueel aangevuld met keltisch zeezout, peper en andere kruiden / specerijen.


kippenbouillon bone broth