Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Bij Dry needling wordt met een zeer dunne naald kortdurend in een triggerpoint van een spier geprikt. Het is niet hetzelfde als acupunctuur, waarbij naalden langdurig blijven zitten om meridianen te beïnvloeden.

Er wordt geen vloeistof ingespoten (zoals bij een ontstekingsremmende injectie), vandaar de naam "dry" needling.


Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een lokale verkramping van een aantal spiervezels, die niet meer vanzelf loslaat. Hierdoor treden allerlei fysiologische reacties op die lokale én uitstralende pijn kunnen veroorzaken. Ook kan er een bewegingsbeperking in een gewricht optreden en krachtverlies in de aangedane spier.

Wanneer de therapeut de spier "palpeert" (voelt), zijn er pijnlijke strengen aanwezig, die soms een herkenbare uitstralende pijn geven. Op deze afbeelding is met kruisjes aangegeven waar triggerpoints in de infraspinatusspier kunnen zitten en waar de uitstralende pijn gevoeld kan worden.

Wat kun je verwachten?

Na het palperen van de triggerpoints zal de therapeut de huid schoonmaken met wat alcohol. De naald wordt met een kort tikje in de huid geprikt: dit voelt als een speldenprik. 

Wanneer de naald in het triggerpoint komt, kan dat een zwaar gevoel en de herkenbare pijn geven. Vaak vindt er ook een "twitch" plaats: een reflexmatige samentrekking van de spier. Dit is een goed teken, de klachten lijken sneller te verminderen na het optreden van zo'n twitch. Soms wordt er een klein bloedvaatje geraakt, en ontstaat er een blauw plekje. Dit kan geen kwaad.

Na de behandeling zal het gebied nog 1-2 dagen wat beurs aanvoelen. De beweeglijkheid en de kracht verbetert vaak vrij snel.

BELANGRIJK

Dry needling is onderdeel van het behandelplan en geen behandeling op zich. Er zal altijd aandacht worden besteed aan andere zaken als rekken en trainen.


In de volgende gevallen wordt er geen dry needling toegepast:

  • < 18 jaar
  • Problemen met de bloedstolling
  • Bacteriële endocarditis 
  • Verminderde werking van het immuunsysteem
  • Angst voor naalden

Maak een afspraak voor een fysio-intake