Je rapport?

Soms (vaak) lijkt het wel alsof we in de huidige maatschappij een beetje zijn doorgeslagen. Van zowat alles bepalen we de "kwaliteit" met behulp van cijfertjes. Het begint al op de peuterspeelzaal, waar je kind bolletjes scoort voor het al dan niet zelf kunnen aankleden en dergelijke. Dat gaat vervolgens de gehele schoolperiode zo door, en zelfs daarna houdt het helaas niet op. In het bedrijfsleven wordt kwaliteit bewaakt met behulp van cijfers, logisch misschien. Maar er zijn ook veel apps die je "helpen" om je slaappatroon en gemiddelde schermtijd in kaart te brengen. Een protocol in de gezondheidszorg wordt pas goed gekeurd wanneer het dubbeldblind, gerandomiseerd en liefst ook gemeta-analyseerd is. Met heel veel cijfers dus. Oh, en wanneer je bij mij komt in mijn rol als fysiotherapeut, vraag ik je om een cijfer te geven aan de pijn. Van 0-10. Hele getallen graag, met een 7,6 kan het systeem niks... 

BMI

Gek dan eigenlijk, dat we niet weten hoe het staat met verschillende waardes in je lichaam. Ja, lengte, gewicht en BMI weten we meestal nog wel. Misschien de bloeddruk, je hartslag in rust... Maar wat zeggen die cijfers? En hoe zit het met je cholesterol, je triglyceriden, je CRP en je vitamine-B12 en vitamine-D status? Misschien is dat wel interessant om te weten. Dan hoef je ook niet meer je mobiel met al die straling onder je kussen neer te leggen om te zien hoe diep je slaapt, maar kun je 's morgens gewoon even voelen of je lekker hebt geslapen.

BMI
Je BMI bereken je door je gewicht te delen door je lengte in het kwadraat. In mijn geval: 66 / (1,74x1,74) = 21,8.
Dit getal vertelt alleen maar of je gewicht bij je lengte past en wordt als goed gezien wanneer hij ongeveer tussen de 18-25 is. Ongeveer, want er zijn verschillende meningen over. Daarom is het juist zo belangrijk om meer getallen te kennen, want alles samen zegt zoveel meer....

Taille
Je taille-omtrek zegt misschien iets over je viscerale vet, de hoeveelheid vet rondom je organen. Vrouwen liefst onder de 80cm, mannen onder de 94cm. Ik scoor 76cm.

Ratio taille : heupen
Alleen je taille zegt nog niet zoveel. Wanneer je je tailleomtrek vergelijkt met je heupomtrek, krijg je alweer een duidelijker beeld. Je deelt je tailleomtrek door je heupomtrek, in mij geval:
76 / 105 = 0,72
Een vrouw zou onder de 0,8 moeten scoren, een man onder de 0,9.

Ratio taille : lengte
Ook de verhouding tussen je lengte en je omvang is een goede graadmeter. Ik maakte de volgende som:
76 / 174 = 0,43.
Vrouwen graag onder de 0,5 blijven, mannen onder de 0,53.

Wanneer deze laatste 2 verhoogd zijn, heb je een vergroot risico op allerlei aandoeningen, vooral de hart- en vaatziekten door het aanwezige viscerale vet.

Meten in mijn praktijk
Dit kun je allemaal nog goed zelf berekenen. Wil je nóg meer weten? Ook je vetpercentage (ik scoor 27%) en je bloeddruk (bij mij 110/70) zijn goede graadmeters. Deze kan ik in mijn praktijk voor je meten. Wat een goed vetpercentage is, is afhankelijk van je geslacht en je leeftijd. Je bloeddruk zou zo rond de 120/80 moeten zijn. Boven de 140/90 is te hoog. Dit is echter geen losstaand probleem, maar altijd het gevolg van andere problemen in het lichaam. Je bloeddruk kan te hoog worden door verschillende oorzaken. Te hoge koolhydraatconsumptie, te weinig beweging, slechte verhouding tussen omega-3 en omega-6, stress... Het probleem "oplossen" met medicatie, is niet het probleem oplossen. Dat is elke dag je ramen lappen terwijl de buurkinderen met eieren blijven gooien. Je kunt beter op zoek gaan naar de oorzaak en daar wat aan veranderen!

bloedtesten BMI

Bloedtesten
Andere interessante cijfers zijn bijvoorbeeld je cholesterolwaarden, je triglyceriden, je glucosewaarde, CRP,  je omega-3 vetzuren en je vitaminestatus (o.a. D & B12). Wanneer je hierin bent geïnteresseerd, kunnen we bloedonderzoek laten uitvoeren. 

Kortom, ook hierin valt genoeg te meten. Soms goed en/of nodig. Maar laten we ook hierin niet doorslaan. Er zijn genoeg symptomen die een therapeut kan herkennen om te weten wat er bij jou mogelijk niet optimaal is. 

gratis

Enthousiast geworden?

Wil je weten hoe DAY-1 jouw kan begeleiden om je klachten te verminderen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakings sessie of vul onderstaand contactformulier in.

Laat hier je gegevens achter

Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op