Intermittent fasting

intermittent fasting vasten

De nieuwste "hype"

Je hoort de term tegenwoordig steeds meer: intermittent fasting. Of, in het Nederlands, intermitterend vasten. Oftewel, vasten met tussenpozen. In onze zoektocht naar een fit & slank lichaam, lijkt dit de nieuwste hype te zijn. Maar wat is het eigenlijk? En is het wel een hype?

"Dokters van Morgen" maakte er een uitzending over.
Lees hieronder verder.

low carb healthy fat

Is het wel een hype?

Vasten betekent: niks eten. We kennen het van de Moslims tijdens de Ramadan en van de katholieken de 40 dagen voor Pasen. Deze mensen vasten vanwege hun geloof en doen dit om hun lichaam te "reinigen".  Dat het een hype zou zijn, lijkt hiermee al uit de lucht. Maar wat nog duidelijker maakt dat het geen hype is, is het feit dat wij mensen pas de laatste 50-60 jaar over een overvloed aan voedsel beschikken. Voor die tijd aten mensen 3 maaltijden per dag, met de seizoenen mee en lokaal/regionaal voedsel. Pas sinds de hedendaagse welvaart ging het mis:

Voedsel is overal en altijd voor handen. We eten groenten, fruit, vlees, vis en zuivel van over de hele wereld. We groeien niet meer op met kennis over seizoensgroenten. En veel mensen eten buiten hun 3 maaltijden vaak ook nog 2 tot 3 "tussendoortjes". Dat komt neer op 6 eetmomenten, vaak tussen 7:00-22:00uur.

Behalve dat we "vroeger" maar 3 maaltijden per dag aten, was er ook sprake van overvloed in de zomer en schaarste in de winter. Ons lichaam was hierop aangepast en sloeg de extra (fruit)suikers die we 's zomers aten op als vet. Dit was de reservebrandstof voor de winter. Tegenwoordig eten we het hele jaar door teveel suiker (Parool), slaan het op als vet, maar gebruiken dat niet meer...

We kunnen dus duidelijk stellen dat intermittent fasting geen hype is, maar dat 6x per dag eten een (veel te lang durende) hype is (geweest?).

IF intermitterend vasten

Wat is er zo goed aan vasten?

Vasten heeft een aantal positieve effecten op het lichaam:

  • Vasten kan je vetverbranding verbeteren (het brengt je in een "ketogene status")
  • Vasten kan veroudering "remmen"
  • Vasten kan bijdragen aan een betere concentratie
  • Vasten kan je behoefte aan zoet verminderen
  • Vasten kan bijdragen aan het verbeteren van je bloedsuikerspiegel
  • Vasten kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen


Bron: ORTHO FYTO magazine. Jaargang 24, 2019/4 Augustus

vasten 500kcal

Hoe doe je dat dan?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je kunt vasten:

  • 16:8 > hierbij eet je gedurende 16 uur niet, en vervolgens 8 uur wel

In die 16 uur mag je wel water, koffie (met mate) en (kruiden)thee nemen, maar geen calorieën. In de 8 uur dat je wèl eet, beperk je het eten tot 2 of 3 maaltijden. Uiteraard het liefst met weinig koolhydraten en voldoende gezonde vetten. 

  • 5:2 > hierbij eet je 5 dagen in de week "normaal". De andere 2 dagen eet je niets, of bijna niets. 

Je beperkt je tot maximaal 500kcal in één maaltijd.

  • Alternate Day Fasting > om de dag wèl en níét eten.

Op dag 1 eet je normaal, op dag 2 eet je niets (of één maaltijd met maximaal 500kcal).


Bij alle vormen van vasten zul je waarschijnlijk minder calorieën binnen krijgen dan je voorheen deed, hoewel dit niet het belangrijkste doel is. De grootste winst haal je namelijk door je lichaam in een ketogene status te brengen. Door een lange periode niet te eten, verbruik je je glucose en je glycogeenvoorraad. Je lichaam gaat hierdoor de vetreserves aanspreken en produceert hierbij ketonlichaampjes. Deze ketonlichaampjes verbruik je vervolgens als energiebron. Dit noemen we de "metabole switch": je verandert van een suikerverbrander in een vetverbrander!

Wat het beste bij jou past, hangt af van een aantal factoren. Als je rustig wilt beginnen, raad ik je aan om éérst te starten met 3 maaltijden per dag (ontbijt, lunch, diner). Wanneer dat goed gaat, probeer je het ontbijt uit te stellen en uiteindelijk over te slaan. In het begin zal het niet gemakkelijk gaan en kun je last krijgen van een flauw gevoel. Door het rustig op te bouwen, zal dit steeds minder worden.

Wanneer je merkt dat je niet langer dan 2 uur kunt overbruggen, is er zeker sprake van insulineproblematiek. Zorg dat je goede begeleiding zoekt, laat eventueel bloedonderzoek doen (HOMA-IR-index) en houd goed bij wat je eet. 

intermittent fasting artrose

Enthousiast geworden? 

Wil je weten hoe DAY-1 intermittent fasting toepast binnen een traject om je klachten te verminderen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakings sessie of vul onderstaand contactformulier in.

Laat hier je gegevens achter

Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op