Mijn Bubbel

Wanneer ik in mijn bubbel zit, denk ik dat het best goed komt met Nederland, met de mensen, met onze gezondheid. Maar wanneer ik vanuit mijn bubbel naar buiten kijk, zie ik iets heel anders.
 
In mijn bubbel praat ik met studiegenoten, volg ik wetenschappers en ondernemers op social media en google ik binnen mijn interessegebied. Ik zie dat er veel kennis, wetenschappelijke kennis(!), is op het gebied van leefstijlgeneeskunde en preventie.
 
Maar buiten mijn bubbel heeft 48,7% van de volwassenen in Nederland overgewicht en is 13,9% obees. En van de kinderen tussen de 4 en 17 jaar is 13,5% al te zwaar en zelfs 2,8% obees (1).

Binnen mijn bubbel kijk ik informatieve lezingen op YouTube. Bijvoorbeeld van professor Dr. Robert Lustig, een Amerikaanse kinderarts en endocrinoloog. Zijn lezing “Sugar, the bitter Truth” (2) geeft met keiharde cijfers de gevaren van suiker weer. En een jaar geleden, op donderdag 12 april 2018, gebeurde er ook iets bijzonders in Europa. Dr. Aseem Malhotra, Brits cardioloog, was aanwezig bij het Europees Parlement. Samen met nog vier anderen, waaronder de Nederlandse diabetoloog Dr. Hanno Pijl, spraken ze over hun zorgen ten opzichte van de gezondheidszorg (3). Met name het protocollaire werken, de beperkte kennis van artsen over voeding en lifestyle en de verkeerde interpretaties over de werking en bijwerkingen van bijvoorbeeld statines en metformine (medicatie voor hart- en vaatziekten en diabetes) kwamen aan de orde. Deze wetenschappers pleiten voor een verandering in de zorg richting lifestylegeneeskunde en eerlijke adviezen aan patiënten. Net zoals het veelbekeken filmpje van Emma Bruns over “ziekte als verdienmodel” (4).

Maar buiten die bubbel vinden veel mensen het betutteling. Je mag toch zeker zelf kiezen wat je eet? Jazeker, maar het kost de maatschappij handen vol geld. En veel mensen komen vroegtijdig te overlijden. Of worden chronisch ziek. Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen chronisch zieken in 2011 naar 7 miljoen in 2030 (5). Onze levensverwachting stijgt nog steeds, maar niet in een goede gezondheid (6):

chronische klachten

Zoals de autogordel en het anti-rookbeleid duidelijk hebben bijgedragen aan het voorkómen van vroegtijdig overlijden, zal preventieve en curatieve lifestylegeneeskunde dit ook kunnen. Nu is het voor de geïnteresseerde patiënt nog hard zoeken naar andere informatie. Er zijn zeker al goede initiatieven, zoals bijvoorbeeld “keer diabetes om” van Voeding Leeft (7) en de organisatie “Arts en leefstijl” (8). Maar dit is niet het eerste wat je te horen krijgt wanneer je bij de huisarts zit.
 
Tijd voor actie dus. Maar in actie komen is moeilijk, zeker als je de kennis niet hebt. Want wat is nu wel en wat is nu niet goed? De consument/patiënt ziet door de bomen het bos niet meer. Laat mij je uitleggen hoe het werkt. Je voeding en je lichaam. Want wanneer je het begrijpt, is het gemakkelijker ‘vol te houden’. En eerlijk, het écht volhouden hoeft maar een paar dagen te duren, daarna is het je nieuwe lifestyle. Want je voelt dat het werkt!!