Lipoedeem en de lever: 5 tips om je lever te ondersteunen 

De lever speelt mogelijk een belangrijke rol bij het ontstaan en verergeren van lipoedeem. De lever is een complex orgaan: het verwerkt alle stoffen die via het bloed binnenkomen. Sommige stoffen moeten verwerkt worden om gebruikt te kunnen worden, zoals vitaminen. Andere stoffen moeten juist verwerkt worden om uitgescheiden te kunnen worden, zoals medicijnen en hormonen. Ook maakt de lever in geval van nood nieuwe brandstof in de vorm van glucose: middels gluconeogenese. 

Je lever ondersteunen kan dus heel handig zijn, zodat je de juiste voedingsstoffen op kunt nemen en je oestrogenen goed uit kunt scheiden. Met deze 5 tips zorg je ervoor dat de leverfunctie zo goed mogelijk is. 

1. Zorg dat je lever niet “overwerkt” raakt 

De lever heeft heel veel verschillende functies en is dus een echte alleskunner. Het is de enige echte “detoxer” van het lichaam. Maar toch kan ook de lever niet alle ballen tegelijk in de lucht houden. (Periodiek) vasten blijkt bij te dragen aan de gezondheid van de lever in het geval van een vervette lever. Bij periodiek vasten eet je een langere periode niets. Hierdoor belast je het lichaam, en dus de lever, een tijdje niet met allerlei voedingsstoffen. Je kunt hiervoor beginnen met een “overnight-fast” van 13 uur. Dan eet je niets vanaf de avondmaaltijd (bijvoorbeeld 19:00 uur) tot de volgende ochtend (8:00 uur). Het ontbijt kun je ook langer uitstellen, tot 11:00 uur. Op die manier heb je een periode van 8 uur waarin je 2-3 maaltijden eet en een langere periode waarin je niks eet (en drinkt, behalve water en thee). 

2. Geef je lever de juiste voedingsstoffen 

De processen die in de lever plaatsvinden, hebben bepaalde stoffen nodig. In de eerste fase van de lever doen de CYP-enzymen het werk. Voor deze fase heb je onder andere B-vitaminen, anti-oxidanten, eiwitten (specifieke aminozuren) en omega-3 vetzuren nodig. Maar ook bepaalde mineralen zoals magnesium spelen een belangrijke rol. 

Fase 2 kent 6 verschillende routes. Hiervoor zijn onder andere B-vitaminen, zwavel, eiwitten en mineralen zoals zink, ijzer en koper. 

Om deze stoffen voldoende binnen te krijgen, is het van belang dat je onbewerkte, volwaardige voeding eet. Denk aan biologische groenten en fruit (voor de anti-oxidanten, vitaminen en mineralen) en voeding rijk aan eiwitten en omega-3-vetzuren zoals grasgevoerd rund, antibiotica vrij gevogelte, vette vis en eieren. 

3. Belast je lever niet onnodig 

Sommige ontgiftingspaden van de lever worden voor meerdere stoffen gebruikt. Het CYP3A4 enzym in fase 1 bijvoorbeeld verwerkt bepaalde medicijnen, maar ook oestrogenen. En het methylatie-proces uit fase 2 is nodig voor de verwerking van milieutoxinen, voor de aanmaak van stress- en slaaphormonen en ook weer voor de afbraak van oestrogenen. 

Koffie, alcohol, medicijnen (ook hormoonpreparaten zoals de anti-conceptiepil) en xeno-oestrogenen (b.v. uit plastic en bestrijdingsmiddelen op niet-biologische groenten en fruit) zijn allemaal erg belastend voor je lever. Door dit vaak binnen te krijgen, worden andere functies verminderd actief. Je kunt dus je lever ondersteunen door je lichaam minder vaak met deze middelen te belasten. Het minderen van medicatie kan uiteraard alleen in overleg met je arts. 

4. Je lever houdt van kruiden 

Binnen de natuurgeneeskunde is de krachtige werking van bepaalde stoffen uit kruiden bekend. Er zijn ook een aantal kruiden die de werking van de lever ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld curcuma, mariadistel, artisjok, paardenbloem, venkel en zoethout. Er zijn detox-theeën van verschillende merken die een combinatie van deze kruiden gebruiken. Neem nooit meer dan 2 kopjes van dezelfde kruidenthee per dag: kruiden kunnen een sterke werking hebben! Leg liever een ruim assortiment van verschillende kruidentheesoorten aan en varieer hier gedurende de hele week mee. 

5. Ken je genetische patronen 

Alles in ons lichaam wordt gemaakt met behulp van het DNA. Dus ook de enzymen van de lever. Het komt veel voor dat hier kleine mutaties in zitten: een verandering in het DNA. Hierdoor werkt een bepaald enzym vervolgens beter, of juist slechter. Bij onder andere het CYP2D6- en het COMT-enzym komt dit regelmatig voor. Heb je het idee dat je je lever echt goed behandelt maar denk je toch dat het niet helemaal lekker loopt, dan kun je een DNA-test doen om te kijken waar jouw mutaties zitten. Want hoewel je je DNA niet kunt veranderen, kun je wél “naar je DNA leven”. Heb je bijvoorbeeld door een mutatie moeite met methyleren? Dan moet je extra alert zijn op het verlagen van je stresslevels. In een consult kunnen we jouw DNA-uitslag bespreken en krijg je de juiste tips hiervoor.