Lipoedeem en het microbioom: 5 tips om je microbioom te versterken

De laatste jaren worden steeds meer gezondheidsproblemen gelinkt aan een verstoord microbioom. Een gezond microbioom bestaat uit allerlei bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die in je darmen leven. Deze moeten in balans zijn met elkaar. Ook bij lipoedeem kunnen bepaalde bacteriegroepen voor problemen zorgen, wanneer ze met teveel zijn.

Het estroboloom is het deel van het microbioom met invloed op de oestrogenen. Deze bacteriëngroep maakt het enzym beta-glucuronidase. Dit enzym zorgt ervoor dat de oestrogenen die door de lever geglucuronideerd zijn om uitgescheiden te kunnen worden, weer worden terug gevormd en opnieuw in de bloedbaan worden opgenomen.

Te veel van deze bacteriën is niet goed, maar te weinig ook niet. Alles draait om balans! Daarom vind je hier 5 tips voor een gezond microbioom.

1. Varieer veel met groenten en fruit

Vezels zijn de voedingsbodem van het microbioom. Eenzijdige voeding, geeft een eenzijdig microbioom. Een gevarieerd voedingspatroon zorgt juist voor een gezond microbioom. Vroeger at de oermens een enorm grote verscheidenheid aan plantensoorten. Tegenwoordig is dat veel beperkter. Kies daarom regelmatig voor iets wat je niet kent, of niet vaak eet. Denk aan de vergeten groenten van de groenteboer, varieer veel met verse kruiden en eet verschillende soorten appels. Vooral knollen en bollen bevatten veel vezels, dus maak je stamppotten voortaan met knolselderij, pastinaak of bataat!

2. Eet specifieke voeding die beta-glucuronidase remt

Bepaalde soorten groenten en fruit bevatten de stof Calcium-D-Glucaraat. Deze stof ondersteunt de uitscheiding van onder andere geglucuronideerd oestrogeen. Het zit in sinaasappels, appels en kruisbloemigen zoals broccoli, bloemkool, waterkers en radijs.

Ook het eten van glucuronzuurrijke producten kan ondersteunend werken. Dit zijn aardpeer, broccoli, spruiten, koolsoorten, sla, alfalfa, appels, grapefruit, sinaasappels,  knoflook en ui.

3. Leef schoon, maar niet steriel

Ruim 100 jaar geleden waren de meeste ziektes een gevolg van besmetting met virussen of bacteriën. Er is veel veranderd aan onze leefomgeving en hygiene maatregelen. Hierdoor zijn deze ziektes gelukkig minder aanwezig. Maar té schoon is ook niet goed: op onze huid zit ook een microbioom. Net als op onze slijmvliezen en zelfs in onze gewrichten. Deze communiceren allemaal met elkaar om ziekteverwekkers buiten te houden. Wanneer je het microbioom van je huid vermindert met allerlei anti-bacteriële zepen, en dat in je darmen met antibiotica, gaan niet alleen de “slechte” bacteriën weg. Ook de goede hebben hier last van en de balans raakt verstoord.

Dus handen wassen na het toiletbezoek en voor het eten is een goed idee. Maar kom ook regelmatig in aanraking met viezigheid: ga naar het bos, werk in de tuin en kom op de (kinder)boerderij.

4. Eet gefermenteerde voeding

Het fermenteren van voeding is een oud gebruik om voedsel langer houdbaar te maken. Het fermentatieproces gebeurt onder invloed van bacteriën. Wanneer je gefermenteerde voeding eet, krijg je ook deze bacteriën binnen. Dit is weer gunstig voor een gezond microbioom.

Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn: zuurkool, augurken, olijven, kefir (van water of yoghurt), kombucha, zuurdesembrood en kazen. Helaas worden deze producten tegenwoordig vaak in een fabriek bewerkt alsof het gefermenteerd is. Wees hier alert op. Fermenteren kun je ook makkelijk zelf leren!

5. Antibiotica nodig? Gebruik dan ook probiotica!

In België is het al redelijk gebruikelijk: probiotica gebruiken na een antibioticakuur. Bij sommige klachten is een antibioticakuur onvermijdelijk om het probleem op te lossen. Het creëert echter een nieuw probleem: afname van ALLE bacteriën in de darmen. Heb je in het verleden antibiotica gebruikt? Dan bestaat er een kans dat je microbioom hier nooit helemaal van hersteld is. Een breed-spectrum probiotica kan dan bijdragen aan het herstellen van een gezond microbioom.

 

Wil je meer weten over jouw eigen microbioom?

MijnLabtest heeft een test die je zelf thuis kunt uitvoeren, en waar je een uitgebreid verslag van krijgt.

Klik hier voor meer informatie over deze test.