Lipoedeem en een laaggradige ontsteking: 5 tips om het te verminderen
Een laaggradige ontsteking (of in het Engels: Low Grade Inflammation – LGI) kan het verminderen van lipoedeem behoorlijk in de weg zitten. Wist je dat een laaggradige ontsteking zowel lokaal als systemisch aanwezig kan zijn? Een systemische LGI (Low Grade Inflammation) kan ontstaan bij een leaky gut: doordat de kwaliteit van de darmwand verminderd is, zal het immuunsysteem op een laag pitje actief worden. Hierdoor kan het immuunsysteem niet goed zijn werk meer doen op andere plekken waar het op dat moment nodig is.
Bij lipoedeem ontstaat zo een laaggradige ontsteking in het onderhuids vetweefsel, een lokale LGI. Door de grootte en hoeveelheid van vetcellen, komt het weefsel in de verdrukking en ontstaat er een zuurstoftekort. Maar omdat het immuunsysteem op andere plekken laaggradig actief is, kan het dit nieuwe probleem niet zo goed verhelpen. Uiteindelijk kan hierdoor zelfs fibrose ontstaan.
Hieronder vind je 5 belangrijke tips om met lipoedeem en een laaggradige ontsteking aan de slag te gaan.
1. Herstel je darmwand
De cellen van je darmwand vormen een belangrijke barrière tussen de buitenwereld (wat er via je voeding je lichaam binnenkomt) en jouw binnenwereld (de bloedbaan). De hele darmgezondheid is iets complexer dan alleen de cellen van je darmwand, ook het microbioom speelt een belangrijke rol. Maar daarover meer in een toekomstig artikel.
Toch is het herstellen van de cellen van je darmwand heel belangrijk om te doen. Het eten van gluten, zuivel en peulvruchten hebben een beschadigende werking en stimuleren zo een LGI. Stop hier dus mee (of minder het zeer drastisch, naar 1x per week). Om de cellen weer te herstellen, heeft je lichaam een paar stoffen nodig: vitamine A, vitamine D, glutamine (een aminozuur uit eiwitten) en een aantal mineralen. Het regelmatig eten van een echte kippenbouillon of visbouillon kan hier goed aan bijdragen!
2. Zorg voor een goede vetzuurbalans
De balans tussen omega-3 en omega-6 is erg belangrijk. Beide stoffen heeft het lichaam nodig, maar de verhouding zorgt ervoor of je lichaam ontstekingen goed kan oplossen of juist ontstekingsgevoelig is. Omega-3 is ontstekingsremmend. Dit komt vooral voor in eten uit de zee. Denk aan vis, algen en schaal- en schelpdieren. Ook in grasgevoerd rund zit relatief meer omega-3 dan in opgehokt rund.
Omega-6 vind je bijvoorbeeld terug in granen, zonnebloemolie, maïs, graangevoerde kippen (en hun eieren) en pinda’s. Je lichaam heeft omega-6 nodig, maar over het algemeen eten we er veel te veel van. Zeker in verhouding tot omega-3. Eet dus minder van deze voedingsmiddelen en (veel) meer vette vis!
3. Verminder het aantal eetmomenten
Eten geeft altijd een ontsteking. Dat klinkt misschien vreemd. Ons lichaam is echter nog afgesteld op “vroeger”. Alles wat je in je mond stopte, was een potentieel gevaar. Er konden allerlei schadelijke stoffen in zitten. Daarom wordt er bij elk moment een klein ontstekingsmomentje opgetuigd. Dat is op zich geen probleem. Het wordt wel een probleem wanneer je dit 6-8x per dag doet, terwijl je ook een leaky gut én lipoedeem hebt! Je blijft dan in een chronische laaggradige ontsteking hangen.
Zorg daarom voor maximaal 3 eetmomenten per dag. En eet ook eens een langere periode (13-16 uur) niets. Dat geeft je lichaam rust!
4. Eet voeding waarmee je een ontsteking beëindigt
Als er dan toch een ontsteking is, moet deze goed doorlopen kunnen worden. Een ontsteking moet eerst goed aan gaan, om vervolgens uit te kunnen. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die dit proces ondersteunen. Een paar voorbeelden zijn: kurkuma, gember, extra vierge olijfolie, groene thee, knoflook, avocado, bosvruchten en mediterrane kruiden (bv: salie, oregano, koriander, rozemarijn). In deze voedingsmiddelen zitten verschillende bioflavonoiden. Dit zijn plantstoffen met uiteenlopende gezondheidsvoordelen.
Specifieke voeding voor lokale laaggradige ontsteking van het lipoedeemgebied zijn zuidvruchten. Ananas, mango en papaya bevatten enzymen die mogelijk goed helpen bij het verminderen van fibrose. Voeg deze dus met enige regelmaat toe aan je menu.
5. Ga naar buiten
Het immuunsysteem werkt met behulp van vitamine D. Deze vitamine maakt je lichaam zelf aan door blootstelling van de huid aan zonlicht. Zorg dus voor een dagelijkse dosis zonlicht, het liefst met een wandeling in de natuur. In de natuur zijn heeft een stressverlagend effect. Op deze manier combineer je dus lichaamsbeweging, stressreductie en ontstekingsvermindering!
Ben je veel binnen, of is het winter? Overweeg dan, het liefst na een bloedtest, een vitamine D supplement.