Lipoedeem en oestrogeen: 5 tips voor een goede oestrogeenbalans
Lipoedeem en oestrogenen hebben zeer waarschijnlijk een grote relatie met elkaar. Dat blijkt uit het feit dat de toename van lipoedeem vaak plaatsvindt tijdens periodes van hormoonschommelingen. Ook zijn er nagenoeg geen mannen met lipoedeem. En hoewel nog niet precies duidelijk is hóé oestrogenen voor lipoedeem zorgen, is het wel verstandig om te zorgen voor een goede oestrogeenbalans. Daarom vind je hier de 5 belangrijkste tips.
1. Vermijd xeno-oestrogenen
Het voorvoegsel “xeno” betekent: “vreemd”. Of in dit geval: “lichaamsvreemd”. Xeno-oestrogenen verstoren onze oestrogeenbalans, doordat deze stoffen erg lijken op de lichaamseigen oestrogenen. Ze gaan op de plekken zitten waar onze eigen oestrogenen zouden moeten kunnen aanhechten, de receptoren. Hierdoor kunnen ze ervoor zorgen dat het echte oestrogeen niet meer zijn taak kan uitvoeren, dus minder goed werkt. En in sommige gevallen heeft het xeno-oestrogeen een sterkere werking dan het lichaamseigen oestrogeen.
Xeno-oestrogenen vind je hierin:
- Plastic (zoals BPA en BPS in flesjes en bewaarbakjes);
- Zeep (Alkylphenolen);
- Verzorgingsproducten (parabenen en Phtalaten);
- Niet-biologische groenten & fruit (pesticiden);
- De anti-conceptiepil (Ethinyl Estradiol).
2. Let op oestrogenen in je voeding
Voor een goede oestrogeenbalans, is het ook verstandig om bepaalde voedingsmiddelen te minderen of zelfs te mijden. Om te beginnen bestaan er de fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige oestrogenen die, net als xeno-oestrogenen, goed op de receptor passen. Vooral in soja en lijnzaad is de hoeveelheid enorm hoog. Eet dit daarom niet dagelijks, en alleen in kleine hoeveelheden.
Myco-oestrogenen zijn oestrogeenachtige schimmels. Deze worden veel gevonden in opslagplaatsen voor graan, maïs en soja. Wees je hier ook bewust van. Hoe vaker en hoe meer je er van eet, des te meer myco-oestrogenen krijg je binnen.
3. Breek je oestrogenen goed af
Alle oestrogenen in het lichaam worden door de lever verwerkt. In een aantal verschillende stappen breekt de lever de oestrogenen af om vervolgens uitgescheiden te kunnen worden. Heeft je lever het druk met andere belangrijke zaken? Dan worden oestrogenen misschien wat minder goed afgebroken. Belast je lever daarom niet onnodig met alcohol, koffie, frisdranken en medicatie (niet zomaar zelf ergens mee stoppen, overleg altijd met je arts!).
4. Houd je stresslevels onder controle
Bij een goede oestrogeenbalans speelt ook het hormoon progesteron een rol. De verhouding tussen deze twee is erg belangrijk: heb je minder progesteron, dan is in verhouding oestrogeen te hoog. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd.
Progesteron is een hormoon wat wordt gemaakt uit cholesterol. En van progesteron wordt cortisol gemaakt! Cortisol is ook een hormoon, het stresshormoon. Vooral bij langdurige stress zal er steeds minder progesteron overblijven voor een goede oestrogeenbalans. Ga dus aan de slag met het verminderen van stress, bijvoorbeeld met ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen of yoga.
5. Denk ook aan je glucose en insuline niveaus
Ja, zelfs je bloedsuikerhuishouding heeft een relatie met je oestrogeenbalans. Dat zit zo:
Oestrogenen (maar ook andere sekshormonen, zoals testosteron) worden via het bloed vervoerd door middel van een soort “bootje”: SHBG (Sex Hormone Binding Globuline). Zolang je geen oestrogenen nodig hebt, blijft het in het bootje zitten. Heb je ze wel nodig, dan worden ze van het bootje afgegooid op de juiste plek. Insulineresistentie, het probleem bij een verstoorde bloedsuikerhuishouding, en een verminderde hoeveelheid SHBG blijken een verband met elkaar te hebben.
Insulineresistentie kan veroorzaakt worden door een hoge maaltijdfrequentie (>3x per dag eten), door veel koolhydraten (en suikers) te eten of door een laaggradige onsteking. De 5 tips om insulineproblemen te voorkomen en herstellen, vind je hier.
Hier vind je een top 10 van oestrogenen waar je dagelijks aan wordt blootgesteld:
https://www.ajconsultingcompany.com/estrogenics.html
Een interessant boek over de schadelijke effecten van oestrogenen:
Estrogeneration – How estrogenics are making you fat, sick and infertile. Anthony G. Jay.