RECEPTEN
Wil je graag wat veranderen aan je voedingspatroon, maar vind je het moeilijk om zelf te bedenken wat je dan kunt eten? Hieronder geef ik een aantal smakelijke tips!
De lijst begint met smoothies, vervolgens een aantal gerechten met een "bite" en tot slot de warme gerechten. Alles kun je eten als ontbijt, lunch of diner. Flexibiliteit is het toverwoord.
Avocado-banaan smoothie
Ingrediƫnten:
- 1/2 avocado
- 1/2 banaan
- 1 schep eiwitpoeder
- 2 eetlepels kokosyoghurt
Toppings:
- handje frambozen
- pompoenpitten
- chiazaad
- zonnebloempitten
Hoe?
Mix de ingrediƫnten met de staafmixer door elkaar. Ik deed er ook nog 1/2 theelepen Maca-poeder en 1 theelepel Baobap doorheen. De frambozen onderin, smoothie eroverheen en versieren maar!
De CCC-smoothie
Ingrediƫnten:
- 1 espresso (Coffee)
- 2 eetlepels kokosyoghurt (Cocos)
- 1 afgestreken eetlepel rauwe cacaopoeder (Cacao)
- 1 volle eetlepel eiwitpoeder
Toppings:
- 10-15 blauwe bessen
- walnoten
- lijnzaad
- cacaonibs
- kokosvlokken
- 10 gram pure chocola, >80%
Hoe?
Mix alle ingrediƫnten en maak er met een blender of staafmixer een lekkere smoothie van. Versier met de toppings (de blauwe bessen zitten op deze foto onderin). Je kunt er eventueel nog extra suppletie doorheen mixen. Eet smakelijk!
Paarse smoothie
Ingrediƫnten:
- 10-15 blauwe bessen
- 3-4 bramen
- 1-2 eetlepels kokosyoghurt
- 1 volle eetlepel eiwitpoeder
Toppings:
- walnoten
- hennepzaad
- cacaonibs
- kokosvlokken
Hoe?
Mix alle ingrediƫnten en maak er met een blender of staafmixer een lekkere smoothie van. Versier met de toppings. Je kunt er eventueel nog extra suppletie doorheen mixen. Eet smakelijk!
Omelet met groene groenten
Ingrediƫnten:
- 3 eieren (liefst bio / vrije uitloop)
- roomboter / kokosolie om in te bakken
- 1/3e komkommer
- 75 gram rucola
- verse kruiden (bv: basilicum, rozemarijn, peterselie)
- extra vierge olijfolie en citroen voor de dressing
Hoe?
Kluts de eitjes en bak er een omeletje van in een klein beetje roomboter of kokosolie. Maak een dressing door de olijfolie en het sap van een halve citroen te mengen met wat peper en zout. Schep de rucola op een bord, giet de dressing erover en serveer met komkommer, omelet en verse kruiden.
Garnalenomelet met paddenstoelen
Ingrediƫnten:
- 2 eieren (liefst bio / vrije uitloop)
- roomboter / kokosolie om in te bakken
- 75 gram garnalen
- roerbakmix (rode ui, prei en paddenstoelen)
- specerijen (bv Funghi Trifolati van Jonnie Boer)
- gemengde sla
Hoe?
Bak de groenten en garnalen in een beetje olie/boter. Kluts de eieren met de specerijen en voeg dit bij de groenten. Laat rustig garen. Serveer het op een bedje van gemengde sla.
Lijnzaadcrackers, rijk belegd
Ingrediƫnten:
- 2 gekookte eieren (liefst bio / vrije uitloop)
- 2 RAW lijnzaadcrackers
- 1/4 komkommer
- 1/2 avocado
- 3-noten pasta (zonder pinda's)
Hoe?
Snij de avocado, ei en komkommer en beleg de crackers volgens eigen smaak!
Rijstwafels met kabeljauwlever
Ingrediƫnten:
- 2 rijstwafels
- 1/2 paprika
- blikje kabeljauwlever
- paar olijfjes
- wat extra's naar keuze (hier appel en kokosblokjes)
Hoe?
Prak de kabeljauwlever op ƩƩn of twee rijstwafels en vul aan met groenten/fruit naar keuze.
Gefermenteerde bietjes met makreel en baba ganoush
Ingrediƫnten:
- Halve pot gefermenteerde bietjes (natuurwinkel)
- 2 stukjes makreelfilet
- Biologische Baba Ganoush
Hoe?
Schep het op je bord en eten maar!
Groentensoep in kippenbouillon
Ingrediƫnten:
- 1/4L zelfgetrokken kippenbouillon
- soepgroenten naar keuze
- kruiden naar keuze
- 1 eetlepel edelgistvlokken
Hoe?
Trek een bouillon van een biologische kippenkarkas (dat duurt een dagje hoor). Zeef het, voeg groenten en kruiden naar keuze toe. Bestrooi met edelgistvlokken. Dit bevat veel B-vitamines en heeft een pittige kaas-achtige smaak.
Gegrilde aardpeer met raapstelen en gegrilde tonijn
Ingrediƫnten (voor 2 personen):
- 400-500 gram aardperen
- 350 gram raapstelen
- olijfolie
- rozemarijn
- knoflook
- tonijnsteak
Hoe?
Schil de aardperen, snijd ze in blokjes en verdeel over ovenplaat. Besprenkel met olijfolie, strooi er wat rozemarijn overheen en voeg knoflook naar keuze toe. Rooster 40 minuten op 200 graden, tot ze goed gaar zijn.
Haal uit de oven, doe in een pan op laag vuur en voeg de fijngesneden raapstelen toe. Warm op tot de raapstelen niet meer helemaal rauw zijn.
Gril de tonijnsteak enkele minuten op beide zijden, eventueel pers je er nog wat citroensap overheen.
Paksoi, rode ui en shi-take
Ingrediƫnten:
- Groentenmix van paksoi, rode uit en shi-take
- sesamzaad
- 1/2e avocado
- vis naar keuze
Hoe?
Wok de groenten, eventueel met kruiden of specerijen naar wens. Strooi tot slot wat sesamzaad eroverheen en serveer met avocado en vis.
Kippenbouillon, ruim 3 liter
Ingrediƫnten:
- 2-3 antibioticavrije kipkarkassen
- scheutje appelciderazijn
- eventueel laurierblad en kruidnagel
- water
Hoe?
Bestel online kipkarkassen (bijvoorbeeld bij de schotse hooglanders). Breng 4 liter water aan de kook. Doe de karkassen erbij, met een scheutje azijn en eventueel laurierblad en kruidnagel. Laat minimaal 8 uur zachtjes koken. Heb je een slowcooker? Dan kun je het veilig 24 uur laten koken.
Laat het iets afkoelen en giet het door een zeef. Pluk het vlees en de huid eraf en voeg dat weer bij de bouillon. Bewaar het in kleine porties in de vriezer, zodat je een paar keer per week een glaasje kunt nemen, eventueel aangevuld met keltisch zeezout, peper en andere kruiden / specerijen.